День інженера-механіка

den inzhenera mexanikaДень інженера-механіка називають ще Днем працівників машинобудівної галузі, відзначається це свято щорічно 30 жовтня. У цей день прийнято поздоровляти інженерно-технічних працівників усіх без винятку галузей промисловості.
    Професія інженер-механік – одна з найдавніших у світі: першими фахівцями у цій галузі слід визнати наших далеких предків, що спробували з гілок і сучків створити важіль. Ми з повною підставою можемо зарахувати до цієї професії і людей, що придумали колесо, втулку, коловорот, прядку, ткацький верстат і водяний орган. Дивно, але за минулі століття ці винаходи людини майже не зазнали змін, хіба що стали складніше!

Приміром колесо: цей давній винахід сьогодні використовується в складних сучасних конструкціях і машинах, які розробляють, вдосконалюють і обслуговують інженери-механіки. Немов естафетну паличку передає одне покоління інженерів іншому напрацювання і технології: техніка постійно ускладнюється, стає все більш «розумною», вимагає все більших знань і уваги. В еру високих технологій інженери-механіки незамінні: сучасним машинам, приладам і устаткуванню необхідний майстер, що вміє вчасно і налагодити і відрегулювати механізм, замінити деталі, підтримати в робочому стані, а при необхідності і вдосконалити його.
І в античні часи, і в часи Стародавнього Риму, і в епоху Відродження, і в Середні віки механіків цінували і поважали люди. Вченими інженерами були Аристотель і Архімед, Леонардо да Вінчі і Галілей, Декарт і ще багато-багато інших. Адже і в ті часи треба було облаштовувати міста, розвивати виробництво, сільське господарство, влаштовувати складні механізми для пишних королівських свят.
Гостру потребу в інженерах-механіках держава відчула в період розвитку транспорту і гірничо-рудної, машинобудівної промисловості. Створювалися пароплавні компанії, прокладалися залізничні колії, будувалися мости і військова техніка. І скрізь були потрібні знання кваліфікованих інженерів-механіків.
У наш час інженери-механіки – це професіонали екстра-класу з вищою освітою в таких областях, як конструювання, проектування, експлуатація технологічного обладнання, до яких пред’являються дуже високі вимоги. І не секрет, що їх формування починається не в стінах університету а в класах та майстернях школи під час уроків технолігй, фізики, на заняттях технічних гуртків. Саме учитель технологій закладає фундамент у формування майбутнього винахідника, дослідника, інженера.