АНТИЧНИЙ ПОСУД: ДОСКОНАЛІСТЬ ФОРМ І ПОЕЗІЯ ОБРАЗІВ

Золотава бронза, розписна кераміка…

 

posud

 

Посуд, створений 2,5 тисячі років тому на землях Давньої Греції, приваблює досконалими формами, декоративними елементами, майстерністю виконання мініатюр на вазах, виразними образами у сценах.

У побуті еллінів дуже поширеним був керамічний посуд: маленьких дітей годували з гутусів, коли підростали дівчатка, то подарунки – прикраси клали до піксіди, перед весіллям молоді здійснювали ритуальне омовіння, виливаючи воду зі спеціального глечика – лутфора, а за перемогу у змаганнях юнаки одержували кубки. Або ще один вид посудин – лекиф: невеличкий глечик, наповнений оливковим маслом, клали до могили.

Але найбільше різноманітного посуду робили для свят. Серед них – знамениті діонісії, присвячені богу вина і виноробства Діонісу. Великі діонісії – державне свято відмічали у Афінах, а сільські – в усіх місцевостях, де вирощували виноград! Спеціальні посудини для вина й води, для їх змішування, чаші для пиття… А ще відбувалися симпосії – зібрання чоловіків, які здійснювали спеціальний ритуал також на честь богів. Цей ритуал передбачав чітко визначені правила проведення симпосія. Греки вважали, що за їх дотриманням спостерігає сам Діоніс.

У Скарбниці Національного музею історії України представлені бронзові та керамічні посудини, які відображають одну із цікавих сторінок історії античного світу. Посуд знайдено на землях сучасної України.

Про історію знахідок, художні особливості посуду, сюжети на керамічних витворах розповість на авторській екскурсії ЛЮБОВ КЛОЧКО: провідна наукова співробітниця музею, кандидатка історичних наук.

❗️Екскурсія відбудеться 26 лютого, в неділю, о 13:00.

❗️Необхідно зареєструватися заздалегідь за телефоном: (044) 280-13-96

🏛Адреса музею: вул. Лаврська, 9, корпус 12 (територія Національного заповідника "Києво-Печерська Лавра").


Вартість участі – 150 грн, для пенсіонерів, студентів, школярів – 90 грн (без додаткової плати за вхід до музею чи до Лаври).