Топ-10 найбільш дефіцитних фахівців на українському ринку праці (аналітика)

   Якщо запитати пересічного громадянина, хто самий дефіцитний фахівець на ринку праці України, більшість без вагань назвуть програмістів - практично у всіх на слуху інформація про те, що хороших програмістів мало. Проте, за даними дослідження сайту rabota.ua, список найбільш дефіцитних посад виглядає по-іншому.

 Звичайно, в січні 2014 року найбільш дефіцитним співробітником вважався веб-розробник, проте з тих часів ринок встиг дещо «насититься» IT-фахівцями. Так, якщо в минулому році в рейтингу було шість різних спеціалізацій програмістів, то в останні два роки найдефіцитніші співробітники - це майстри легкої промисловості. Справа в тому, що виробнича сфера в останні роки активно розвивається, а флагманом приросту є саме легка промисловість. При цьому вакансій роботодавців стає все більше, а фахівців, на жаль, немає, особливо молодих. Професія «старіє»: фахівці середнього віку не надто поспішали в професію, а нинішня система середньої спеціальної освіти не випускає потрібної кількості професіоналів.

Топ-10 професій за січень 2016, 2015, 2014 років

   Практично така ж ситуація з перукарями і працівниками СТО. А за кандидатів-медиків українським роботодавцям доводиться воювати з іноземними, які пропонують високі зарплати - лікарі потрібні і в Чехії, і в Німеччині і навіть в Лівії. Якщо говорити про страхових агентів, то через специфічність ринку і оплати праці виключно «від виробітку» позиція не представляє особливого інтересу для кандидатів, які шукають стабільності.

індекс rabota.ua

Індекс конкуренції rabota.ua - це співвідношення загальної кількості унікальних здобувачів (відгукнулися на вакансію і не відгукнулися, але розмістили своє резюме на сайті) до загальної кількості активних вакансій (нових і оновлених) за місяць.

Індекс конкуренції rabota.ua характеризує рівень інтенсивності навантаження на вакантні робочі місця з боку здобувачів з тієї чи іншої спеціальності. Інформативність даного показника полягає в двох аспектах:

1. З позиції здобувача цей індекс визначає число конкуруючих між собою претендентів на одну вакантну посаду. Чим вище індекс конкуренції rabota.ua, тим більше число кандидатів на робоче місце, тобто потенційних суперників конкретного претендента в боротьбі за посаду з конкретної спеціальності.

2. З позиції роботодавця індекс інформує про широту вибору, наявного у конкретного роботодавця, який має намір розмістити вакансію конкретної спеціальності. Чим більше число претендентів-претендентів, тим більша ймовірність для компанії підібрати найбільш бажаного кандидата на пропоновану посаду

за матеріалами сайту rabota.ua