ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ ГЕРОЇВ КРУТ

kruty 2023 01 29

Першу війну радянської росії проти Української Народної Республіки 1917-1918 рр. можна назвати «війною на залізниці». Як такої лінії фронту не було, і переважаючі сили ворога намагалися контролювати вузлові залізничні станції та перекидати ешелони з військами. Бої йшли за кожну станцію.

Захоплення станції Крути відкривало загарбнику можливість рухатися залізницею в таких напрямках: на Київ, Чернігів, Пирятин та Золотоношу. 29 січня 1918 року 600 українських воїнів (серед яких 130 студентів-добровольців) та один бронепоїзд на станції Крути дали бій 6-тисячній армії росіян. Українські бійці, завдавши на станції ворогу шалених втрат, затримали його наступ на Київ. Цей час дозволив політичним лідерам УНР ухвалити важливі державотворчі рішення й тим самим підготувати ґрунт для переговорів про міжнародну підтримку у війні.

 

На жаль, частина студентів у сутінках втратила орієнтир та не змогла організовано відійти до українського бронепоїзда, що стояв на під'їзній колії до станції Крути. 27 полонених юнаків росіяни розстріляли.

У боротьбі за національну незалежність 1917-1921 рр. українські залізничники, як і сьогодні, були надійними партнерами української армії та розуміли роль стабільного функціонування залізниці у протистоянні з загарбником.

Вони не лише вели військові чи евакуаційні поїзди, а й формували окремі воєнізовані залізничні підрозділи в складі армії УНР.